недеља, 3. фебруар 2013.

Mesto koje treba da vidite: Muzej Ilane Gor u Tel Avivu


Ne mogu za sebe da kažem da sam veliki poznavalac umetnosti, ali svakako znam šta mi je lepo, šta u meni budi poseban osećaj divljenja prema kreativnosti autora ili prema određenom prostoru. Tokom svoje nedavne posete Izraelu jedna od prvih stvari koje sam uradio bila je poseta muzeju umetnice Ilane Gor u Tel Avivu.



Iskreno, pre ove posete nisam znao ko je Ilana, ali smo se na preporuku vodiča  zaputili u staru Jafu (pripojeni deo Tel Aviva) i došli do predivne građevine sa pogledom na Mediteran koji ostavlja bez daha. Nakon samog ulaska u ovaj muzej osećaj je sjajan i zapravo u celoj građevini koja je sagrađena 1742. godine vlada „domaća“ atmosfera. Veliko predvorje ukrašava nekoliko ogromnih instalacija koje je Ilana sama napravila. Ono što me je oduševilo jesu oblici koje je napravila od veoma čvrstih materijala poput bronze i čelika. Ilana je svojim rukama modelirala ove materijala i od njih napravila između ostalog klupka vunice koja izgledaju veoma meko i potpuno „savladano“.




U samom muzeju možete da sednete u udobne sofe, upijate atmosferu i na miru proučavate stotine različitih radova. Bio sam do sada u velikim muzejima poput Luvra ili muzeja u Nju Jorku i Madridu, ali ovde sam doživeo potpuno drugačiji ugođaj. Umesto gomile turista omogućeno je da umetnost doživite na specifičan način i proučite život ove žene od njenih početaka.

U jednom trenutku vodič iz muzeja rekao nam je da Ilana ima jednu prostoriju u muzeju koja je njena soba dok boravi u Tel Avivu. Inače većinu vremena godinama provodi u Americi, ali tih dana je bila u poseti Izraelu. Iskreno, pomislio sam da bi bilo sjajno da se pojavi i više puta sam pogled usmeravao ka vratima njene sobe. U momentu se pojavila sa svoja dva psa i nikako nisam mogao da joj ne priđem i da se ne upoznamo. Sjajan osećaj. Bila je vrlo ljubazna i provela sa nama dvadesetak minuta  govoreći o svom životu i umetnosti.




Sem svojih radova Ilana je u muzej uvrstila radove raznih autora koji su joj se dopadali. Godinama je pravila kolekciju i kako mi je prenela konačno je zadovoljna kako sve izgleda. U našem razgovoru rekla je da smatra da je muzej jedna kompaktna celina i pored toliko različitih radova upravo zato što je na svemu radila samo jedna osoba- ona. Moram da priznam da sam o tom kasnije dosta razmišljao i čak povezao sa uspehom DDK koju od početka vodim samo ja.

U samom muzeju posebno nas je oduševila kuhinja koja izgleda kao da je iz bajke i predstavlja raj za svaku kuvaricu. Posebna soba je posvećena njenoj porodici. Ilana dolazi iz obrazovane i cenjene porodice, ali ona sama nikada nije završila školu. Sve je naučila sama, eksperimentisanjem.




Kada prođete ceo muzej, izlazak na ogromnu terasu na krovu predstavlja poseban užitak. Na terasi se nalaze skulpture, ali je i svaki deo nameštaja kao u celom muzeju pravo umetničko delo. Ugođaj čini još boljim spektakularan pogled na more i na Jafu koji ne dozvoljava da iz muzeja odete ravnodušni.




Pozitivnu energiju koje nosi ovo mesto nosili smo kroz celu posetu Tel Avivu i Izraelu uopste. Ukoliko se nađete u ovom gradu obavezno svratite do Ilane Gor, jer kako ona kaže njena kuća je i vaša kuća.



5 коментара:

  1. Kao umetnik i kao zaljubljenik u umetnost i svega onog što je lepo,drago mi je da pročitam jedan ovakav post, kvalitetnog autora, o jednoj umetnici koja svakako zavrednjuje našu pažnju.

    ОдговориИзбриши
  2. Interesantan i neobican muzej.
    Kada budem isla u Izrael bice ne mojoj listi "must to see":)
    Uzivam u vasim pisanjima o danima provedenim u Izraelu :)

    ОдговориИзбриши
  3. Koliko genijalan prizor, oduševljena sam svim detaljima i bojama. Zaista impozantno :)

    ОдговориИзбриши
  4. divno je zaista. sad sam istrazila o Ilani i ima dosta zanimljivih stvari. Hvala na ovom otkricu :)

    ОдговориИзбриши